Ekolojik ne demek? Neden sürekli bu kelimeyi kullanıyoruz..?
TDK'ya göre- Ekoloji: Canlıların hem kendi aralarındaki, hem de çevreleriyle olan ilişkilerini tek tek veya birlikte inceleyen bilim dalı” olarak tanımlanırken, ekolojik kelimesini de canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle kurdukları ilişkiye saygı duyan ve zarar vermeyen, düzeni zedelemeyen olarak tanımlayabiliriz.
Dünya kaynaklarının tükenmeye yüz tuttuğu ve gezegenimizin alarm verdiği böyle bir dönemde her duyarlı birey bir şeyler yapması gerektiğini hissetmeye başladı ister istemez. Herkes endişeli, herkes küçük çabalar içinde; kimi balkonunda pencere önünde aldığı sebzeleri ve meyveleri sürdürebilmek adına çekirdekleri ekip, sürgünleri değerlendirip mini bostanlar, saksı bahçeleri yapmış durumda, kimi kompost nedir, nasıl yaparım diye araştırmaya başladı bu evde kaldığımız karantina döneminde. Yükselen faturaları azaltmak için ise elektrik ve su daha az kullanılır oldu, yağmur az yağınca suyun değeri tekrar hatırlandı. Geri dönüşüm, az plastik kullanımı, cama tekrar dönüş gibi konular sanki daha bir dikkat çeker oldu, büyük bazı firmalar bile bu konuda televizyonlarda reklam verir oldular bu sorunlara dikkat çekerek. Bazıları içeriğiyle doğayı ve su kaynaklarını fazlasıyla kirletiyor olsa da az su kullanın mesajı verdi mesela bu reklamların bazılarında son derece ironik olarak.
Birçok kişi tüm bunları zaten biliyorum dedi buraya kadar, farkında bir bireyin zaten günlük hayatında uygulamaya çabaladığı rutinler, fakat evimizde yani en özel ve değerli kendimizin kozası, ailemizin kalesi olan evlerimizde bizi çok daha büyük bir tehlikenin beklediğini biliyor musunuz? Üstelik kimsenin değinmediği ve ruhumuzun bile duymadığı bizi içten içe yıllar boyu bizi zehirleyen bir tehlikenin olduğunu? Ne mi bu tehlike..? Evdeki ahşap taklidi yapan tüm mobilyalar, kaplamalar ve eşyalar! Yani ahşap gibi görünen ama aslında üstünde sadece bir ahşap resmi olan içi ise çeşitli kimyasallarla doldurulmuş her şey!
Evinizde etrafınıza bir baktınız mı bunu okuyunca...? Evet her evde var ve bu kaçınılmaz gibi görünse de farkındalık ve değişim mümkün. Ne mi yapıyor bu ahşap taklidi yapan eşyalar, parkeler ve kaplamalar? Yaşadığımız ortama yıllarca zehirli gazlar salıyorlar. Bunların en tehlikelilerinin başında MDF geliyor. MDF'nin içindeki formaldehit birçok ülkede yasaklanmış durumda, ama ülkemizde henüz değil. Bu madde kanserden, astıma ve alerjilere birçok hastalığın tetikleyicisi maalesef. Amonyak salınan en tehlikeli maddelerden biri... Eve yeni alınan MDF bir mobilya yaşadığınız ortama ortalama 20 yıl boyunca amonyak gazı salıyor örneğin... ve daha bir çoğu... O nedenle eve gelen mobilya kokusudur biraz havalandırırız geçer deriz, boya kokusudur denir, ama korkarım aslında o kokuya alışan aslında biz oluruz. O nedenledir ki bas bas bağırmamız ekolojik, çevre-dostu mobilyalar ve oyuncaklar diye... hele aileye yeni katılan bebekler için yapılan yeni bebek odaları en çok beni düşündüren... :(
Çocuklarınıza yaklaştırdığınız her şey, onların temas edeceği her şey mümkün olduğunca doğal olsun, eski usül olsun, evet fiyatı biraz farklı olabilir çünkü sahteler ve taklitler ele geçirmiş durumda piyasayı, ama siz farkında olun ve masif ve kontra ahşap dışında malzemelerle yapılmış eşyaları ve mobilyaları sokmayın evinize ve en sevdiklerinizin yaşam alanlarına.
Bu gün bir etrafınıza bir bakın ve farkında olarak yeni bir başlangıç yapın hayatınızda...
Bình luận